Vredegoor, Bert (1956)

 

Een prachtig modern kunstwerk (abstracte compositie, acrylverf op doek) van de Nederlandse kunstenaar Bert Vredegoor (1956). Met beschilderde lijst. Gemonogrammeerd rechts boven en gedateerd 1984. De afmetingen met lijst: 62 cm. breed x 82 cm. hoog. De doekmaat is: 60 cm. breed x 80 cm. hoog. De conditie van het kunstwerk is goed. Het werk is te bezichtigen in onze galerie. Verzenden of afhalen is mogelijk.

Info:

Kunstenaar Bert Vredegoor, geboren in 1956 te Deventer, heeft van 1974 tot 1979 aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, tegenwoordig bekend als ArtEZ, gestudeerd. Momenteel woont en werkt hij in Arnhem.

Het oeuvre van Vredegoor bestaat uit schilderijen, houten rasterwerken, ruimtelijke werken, creaties van fluweel en schutspatronen van semi-transparante raamfolie. De zoektocht naar richting en verlichting is een terugkomend thema in de werken van Vredegoor. Zo wil hij met zijn creaties licht scheppen in het donker. Hij meent dat een ieder verlangt naar licht, omdat het warmte, de vorm en het leven creëert. Vredegoor maakt zijn werk vanuit het idee dat religie de grootste troost is voor de mensheid. Het rijke, beeldende nalatenschap van het christendom gebruikt hij om zinnenprikkelende metaforen van het alledaagse bestaan te weerspiegelen. Devotie en religie zijn dan ook twee elementen die invloed hebben op de beeldtaal die de kunstenaar gebruikt. De creaties van Vredegoor kenmerken zich door hun associatieve, intuïtieve, archetype, religieuze en mythische sfeer.

De schilderijen van Vredegoor hebben een rijke structuur. Laag na laag wordt aangebracht op het doek en het resultaat wordt continu beoordeeld door de kunstenaar in zijn streven een balans te vinden tussen rijkdom en soberheid en toon en kleur. Wanneer er te veel verf is gebruikt, wordt het er afgeschraapt om vervolgens weer een nieuwe verflaag toe te voegen. De beeldtaal van de schilderijen kan worden beschreven als grillig, decoratief, geometrisch, ornamentaal, direct en tekenachtig. Soms worden eeuwenoude symbolen en mythische betekenissen in het werk geïntegreerd om het een bepaalde betekenis te geven. Ook de lijst om een creatie heeft een belangrijke toegevoegde waarde voor Vredegoor; die maakt integraal deel uit van het schilderij en heeft een structureel en associatieve invloed op het totaalbeeld.

Tevens is de kunstenaar erg bekend geworden met zijn tweedimensionale werken van fluweel en chloor, die prachtige lichteffecten bevatten. Druppels chloor beroeren het ongeschonden zwart van het fluweel en scheppen hierdoor licht in de duisternis. Echter, de aanstichter van dit licht is tegelijkertijd ook de oorzaak van de teloorgang van het beeld, omdat het bleek gaatjes in het fluweel veroorzaakt. Om de betoverende lichteffecten toch te kunnen blijven zien, legt Vredegoor het beeld digitaal vast. Vervolgens wordt door een unieke druktechniek het beeld met een inkjetprinter op zwart fluweel gedrukt.

Sinds 1985 heeft Vredegoor vele solo- en groepstentoonstellingen gehad in binnen- en buitenland, waaronder bij het Stedelijk Museum Schiedam en de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Zijn werk is vertegenwoordigd in de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Beeldende Kunst en in verschillende bedrijvencollecties.

Vredegoor, Bert (1956)

€ 750,00

  • 5 kg
  • Beschikbaar
  • Levertijd: 3-5 dagen1