kunsthandel martins

figuratieve schilderkunst

anno 2018


ALEXEJ_VON_JAWLENSKY_EXPRESSIONISME_EN_DEVOTIE
ALEXEJ VON JAWLENSKY | EXPRESSIONISME EN DEVOTIE | Uitverkocht!

Alexej von Jawlensky | Expressionisme en devotie

 
Specificaties

 

Auteurs

,

ISBN

9789462582897

Aantal pagina's

216

Formaat

24,5 x 29,2 cm

Illustraties

Circa 200 afbeeldingen in kleur en zwart-wit

Uitvoering

Gebonden

Taal

Nederlands

Jaar

2018

Bijzonderheden

In samenwerking met Gemeentemuseum Den Haag

Tentoonstelling

29 september 2018 t/m 27 januari 2019

 

Ver voordat in de Westerse wereld spirituele en esoterische stromingen als new age en mindfulness populair werden, combineert Alexej von Jawlensky (1864-1941) met een open houding het beste uit verschillende religieuze stromingen. De van oorsprong Russische kunstenaar ontwikkelt zich in München tot één van de belangrijkste Duitse expressionisten en staat aan de wieg van de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter. In zijn beroemde kleurrijke, iconische ‘koppen’ zoekt hij naar de essentie van verbeelding, maar ook naar de spirituele beleving ervan.

 

In zijn latere Meditationen wordt het meditatieve aspect van het herhalen een belangrijke spirituele impuls voor zijn werkwijze. Jawlensky toont zich in zijn werk en zijn leven een modern kunstenaar die daarmee van grote invloed is op de generaties na hem.

 

Gemeentemuseum Den Haag presenteert Jawlensky’s rijke oeuvre van landschappen, stillevens en portretten in een groot overzicht waarbij de invloed van zijn moderne, spirituele beleving benadrukt wordt. In samenwerking met zijn nog levende kleindochters wordt voor het eerst ook uitgebreid aandacht besteed aan zijn liefde voor de muziek en de inspiratie die hij daarin heeft gevonden.

 

Uitverkocht!

Alexej von Jawlensky | Expressionisme en devotie

€ 0,00

  • 2 kg
  • Uitverkocht