kunsthandel martins

figuratieve schilderkunst

anno 2018


bartholomeus johannes van hove (1790-1880)

(leraar van j.h. weissenbruch)

te_koop_aangeboden_een_aquarel_van_de_nederlandse_kunstschilder_bartholomeus_johannes_van_hove_1790-1880
Bartholomeus Johannes van Hove (1790-1880) | Hollandse Romantiek 19e eeuw | Aquarel op papier | Beeldmaat: 16 cm. x 22 cm. | "vrouwen en putti bij ruïne" | Taxatiewaarde: 1.450,= euro | Met echtheidscertificaat en taxatierapport

doe nu online een vrijblijvend bod!


Hove, Bartholomeus Johannes van (1790-1880)

 

Beschrijving:

Een schitterend 19e -eeuws kunstwerk te koop ( getiteld: "vrouwen en putti in landschap bij ruïne", aquarel op papier ) van de Nederlandse kunstschilder Bartholomeus Johannes van Hove (1790-1880). Met een prachtige houten lijst, met een zuurvrij passe partout en anti reflexglas. Gesigneerd links onder. De afmetingen met lijst: 31 cm. x 39 cm. De beeldmaat is: 16 cm. x 22 cm. De conditie van het kunstwerk is heel goed. Het werk is te bezichtigen in onze kunsthandel en wordt geleverd met een echtheidscertificaat en taxatierapport.

 

Biografie:

Bartholomeus Johannes van Hove (Den Haag, 28 oktober 1790 - aldaar, 8 november 1880) was een Nederlands kunstschilder en decorateur. Van Hove was zoon van een Haagse lijstenmaker. Hij kreeg zijn eerste tekenlessen in zijn vaders atelier en volgde later lessen bij Joannes Breckenheijmer en de Haagsche Teeken-Academie. Van Hove werd in 1820 benoemd tot hoofdonderwijzer aan de Teeken-Academie. In die hoedanigheid werd hij de leermeester van onder anderen Johannes Bosboom, Wijnand Nuijen, Charles Leickert, Sam Verveer, Carel Jacobus Behr en Jan Hendrik Weissenbruch. In 1823 maakte hij in opdracht van het ministerie van Oorlog een serie gewassen pentekeningen van de verschillende in het Nederlandse leger gedragen uniformen. Behalve kunstschilder was Van Hove ook sinds 1808 decorateur en in 1829 volgde hij zijn leermeester Breckenheijmer op als toneelschilder bij de Haagse Schouwburg. Hij ging zijn drie jaar oudere neef Andreas Schelfhout, die ook in 1808 als 'ververs gezel' aantrad, voor. Deze tak van schilderkunst zou hem gedurende zijn leven de meeste erkenning bezorgen. Behalve toneeldecors schilderde Van Hove voornamelijk stadsgezichten en kerkinterieurs in een romantische stijl. Zijn vroege werken worden gekenmerkt door een fijne, gedetailleerde schilderstijl, die sterk contrasteert met de breed opgezette, veelkleurige toneeldecors. Zijn stadsgezichten en kerkinterieurs zijn veelal gestoffeerd met figuren, die in een aantal gevallen door zijn zoon Huib werden ingeschilderd. Ook zoon Johannes schilderde. Zijn latere stadsgezichten zijn losser en vlotter en tonen een op grijs afgestemd coloriet. In de Haagse schilderswereld van die tijd was Van Hove een bekende persoonlijkheid en in 1847 was hij een van de oprichters van Pulchri Studio. Tevens werd hij de eerste voorzitter van dit schilderkundig genootschap, een functie die hij tot 1851 bekleedde. Daarnaast was hij lid van het in Amsterdam gevestigde Arti et Amicitiae, waarvan hij in 1874 erevoorzitter werd. Van 1819 tot 1879 nam hij onafgebroken deel aan de tentoonstellingen van Levende Meesters. Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de 19e-eeuwse schilderkunst door zijn vele leerlingen. Hij wist zijn vakmanschap over te brengen op een omvangrijke groep kunstenaars, van wie met name Bosboom en Weissenbruch tot grote hoogte zouden stijgen. Een opvallend werk van Bartholomeus Johannes van Hove is het op moirézijde geschilderde wapen van het Koninkrijk der Nederlanden dat hij in 1840 voor ƒ 300,- op de rijksstandaard schilderde. Deze rijksstandaard werd sindsdien bij alle inhuldigingen gebruikt.

 

Biedingen zijn welkom:

Kunsthandel Martins anno 2018 is een modern bedrijf en is derhalve ontvankelijk voor serieuze biedingen op onze kunstwerken. Met het biedformulier (zie informatie kolom) kunt u vrijblijvend een serieus bod uitbrengen op een door u geselecteerd kunstwerk. Wij zullen uw bod dan serieus overwegen. Uw bod wordt pas definitief na uw akkoordverklaring op ons acceptatie-voorstel. U krijgt bij het uitbrengen van een vrijblijvend bod altijd (binnen 24 uur) antwoord.

 

Hove, Bartholomeus Johannes van (1790-1880)

€ 1.450,00

  • 3 kg
  • Beschikbaar
  • Levertijd: 3-5 dagen1