kunsthandel martins

figuratieve schilderkunst

anno 2018


johan frederik scherrewitz (1868-1951)

te_koop_aangeboden_een_schilderij_van_de_nederlandse_kunstschilder_johan_frederik_scherrewitz_1868-1951_haagse_school
Johan Frederik Scherrewitz (1868-1951) | 2e Generatie Haagse School | Olieverf op doek op board | Boardmaat: 28 cm. x 38 cm. | "boer met ploeg" | Taxatiewaarde: 1.950,= euro | Met echtheidscertificaat en taxatierapport

doe nu online een vrijblijvend bod!


Scherrewitz, Johan Frederik (1868-1951)

 

Beschrijving:

Een prachtig genre schilderij te koop ( "boer met ploeg", olieverf op doek op board ) van de Nederlandse kunstenaar Johan Frederik Scherrewitz (1868-1951). 2e Generatie Haagse School. Met een mooie lijst. Gesigneerd links onder. Afmetingen met lijst: 39 cm. x 49 cm. boardmaat: 28 cm. x 38 cm. Conditie: goed. De lijst heeft enkele gebruikssporen. Het werk is te bezichtigen in onze kunsthandel en wordt geleverd met een echtheidscertificaat en taxatierapport.

  

Biografie:

Scherrewitz, Johan Frederik Cornelis werd op 18 maart 1868 geboren te Amsterdam. Aanvankelijk was het de bedoeling dat hij fulltime in de effectenzaak van zijn vader zou gaan werken maar met enig verzet kreeg hij toestemming om op zondagmorgen schilder- en tekenlessen te nemen bij tekenleraar Velsen. Later was hij ook nog leerling van G.J.H. Poggenbeek en schilderde en tekende vooral landschappen met vee en boerenpaarden.

 Misschien zat het tekenen wel in het bloed, want zijn moeder was van Franse afkomst en de genreschilder Renou kwam uit die familie. Zijn vader zag in dat hij nooit een goed effectenman zou worden en kreeg toestemming om er met zijn schilderkist op uit te trekken.

Hij maakte honderden studies o.a. in de Achterhoek, in Overijssel, Brabant en vooral in Heeze en Leende waar ook Jacob Ritsema werkte. Scherrewitz maakte ook kunstreizen naar Duitsland en Frankrijk, maar het Nederlandse landschap trok hem toch meer. De stille bossen van de lage Vuursche en Wolfheeze, de begroeide duinen langs de Noordzee, de heide met schapen, en de weilanden met koeien en paarden. Hij zocht het blije in de natuur en geeft dit weer met elegant gebaar in vaak grote nauwkeurigheid. Hij woonde en werkte tot 1898 in Amsterdam, Laren tot 1902, Haarlem 1902-1904 en daarna in Hilversum. Veel van zijn werk werd geëxporteerd naar Engeland en de VS. Hij gaf les aan B. Fokker en J. Holtrup. Hij was lid van 'Arti et Amicitiae' te Amsterdam. Hij overleed te Hilversum op 9 augustus 1951.

 

Biedingen zijn welkom:

Kunsthandel Martins anno 2018 is een modern bedrijf en is derhalve ontvankelijk voor serieuze biedingen op onze kunstwerken. Met het biedformulier (zie informatie) kunt u vrijblijvend een serieus bod uitbrengen op een door u geselecteerd kunstwerk. Wij zullen uw bod dan serieus overwegen. Uw bod wordt pas definitief na uw akkoordverklaring op ons acceptatie-voorstel. U krijgt bij het uitbrengen van een vrijblijvend serieus bod altijd (binnen 24 uur) antwoord.

 

Scherrewitz, Johan Frederik (1868-1951)

€ 1.950,00

  • 5 kg
  • Beschikbaar
  • Levertijd: 3-5 dagen1