kunsthandel martins

figuratieve schilderkunst

anno 2018


theophile emile achille de bock (1851-1904)

te_koop_aangeboden_een_schilderij_van_de_nederlandse_kunstschilder_theophile_de_bock_1851-1904_haagse_en_veluwse_school
Theophile Emile Achille de Bock (1851-1904) | Haagse School en Veluwse School (Renkum) | Olieverf op doek | Doekmaat: 70 cm. x 90 cm. | "figuren met koe op bospad" | Taxatiewaarde: 3.900,= euro | Met echtheidscertificaat en taxatierapport

doe nu online een vrijblijvend bod!


Bock, Theophile Emile Achille de (1851-1904)

 

Beschrijving:

Een schitterend en groot kunstwerk te koop ( "figuren met koe op bospad" , olieverf op doek ) van de Nederlandse kunstschilder Theophile de Bock (1851-1904). Haagse - en Veluwse School. Met een prachtige vergulde lijst. Gesigneerd links onder. De afmetingen met lijst: 100 cm. x 121 cm. De doekmaat is: 70 cm. x 90 cm. De conditie van het kunstwerk is goed. Het werk is te bezichtigen in onze kunsthandel en wordt geleverd met een echtheidscertificaat en taxatierapport.

 

Biografie:

Théophile Emile Achille de Bock (Den Haag, 14 januari 1851 - Haarlem, 22 november 1904) was een Nederlands kunstschilder behorend bij de Haagse School. Theophile de Bock werd in 1851 geboren in Den Haag als zoon van Heinrich Wilhelmus Eduard de Bock (1813 - 1897) en Wilhelmina Thomassen (1831 - 1866); zij was de tweede vrouw van zijn vader. Het gezin was Nederlands Hervormd en had 8 kinderen, waarvan Theophile de oudste was. Delft was de plaats van zijn jeugdjaren, tot zijn vertrek naar Den Haag in 1869. Hij kreeg daar als achttienjarige een baan bij de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij, maar bleek ongeschikt voor een kantoorbaan. Tijdens zijn werk in de buitendienst nam hij vaak zijn schilderkist mee en ging erop uit om in de natuur te schilderen, waarbij hij zichzelf de techniek aanleerde; hij werd dan ook ontslagen. Jan Kneppelhout bemoeide zich daarop als mecenas met de jonge De Bock, wat al gauw uitliep op een breuk door de Bock zijn eigenzinnigheid. Daarop ging hij in de leer bij de Haagse schilder Willem van Borselen en vervolgens bij J.H. Weissenbruch die de meeste invloed op hem kreeg. Zo begon hij dan ook in de trant van de 'Grijze School' te schetsen en schilderen in de Haagse duinstreek. Theophile trouwde op 5 oktober 1887 in Den Haag met Catharina Petronella Bloklander (1855 - 1939); ze kregen kreeg zeven kinderen. Mei 1895 vestigde hij zich met zijn gezin definitief in Renkum, in Villa Anna, aan de Nieuweweg 19. In het koetshuis ernaast richtte hij zijn atelier in. De appreciatie van De Bock als aankomende schilder varieerde sterk per recensent. Weinig kunstenaars toen zijn afwisselend zo sterk opgehemeld en afgebrand als De Bock. Er werd met name veel gelachen om zijn schilderij dat hij op een Haagse tentoonstelling exposeerde. Maar juist dit werk werd voor hem ook een stimulerend succes, omdat de al bekende Jacob Maris het doek aangekocht c. 1871-75. Dezelfde tijd zag de Bock voor het eerst eigentijdse werken van de moderne Franse Barbizon-schilders die hem sterk fascineerden, waarop hij besloot zelf naar Barbizon te vertrekken, waar hij verbleef c. 1878-80. Het waren met name Corot en Rousseau, die daar indruk op hem maakten. Onder andere werkte hij er veel in het bos van Fontainebleau. Weer terug in Nederland vestigde hij zich in Den Haag, waar hij veel in de duinen schilderde. In die jaren vluchtte hij ook vaak weg uit de stad om helemaal buiten te zijn; hij trok dan meestal naar Gelderland - met name rond Doorwerth - waar hij zwierf door de bossen en over de hei. Zijn voorkeur ging uit naar de bossen, met hun veelsoortige bomen, al heeft hij ook gezichten over het water geschilderd, waarin de invloed van Jacob Maris zichtbaar werd.

 

Biedingen zijn welkom:

Kunsthandel Martins anno 2018 is een modern bedrijf en is derhalve ontvankelijk voor serieuze biedingen op onze kunstwerken. Met het biedformulier (zie informatie) kunt u vrijblijvend een serieus bod uitbrengen op een door u geselecteerd kunstwerk. Wij zullen uw bod dan serieus overwegen. Uw bod wordt pas definitief na uw akkoordverklaring op ons acceptatie-voorstel. U krijgt bij het uitbrengen van een vrijblijvend bod altijd (binnen 24 uur) antwoord.

 

Bock, Theophile Emile Achille de (1851-1904)

€ 3.900,00

  • 10 kg
  • Beschikbaar
  • Levertijd: 3-5 dagen1