kunsthandel martins

figuratieve schilderkunst

anno 2018


willem cornelis rip (1856-1922)

te_koop_aangeboden_een_schilderij_van_de_nederlandse_kunstschilder_willem_cornelis_rip_1856-1922_haagse_school
Willem Cornelis Rip (1856-1922) | Haagse School | 19e eeuw | Olieverf op doek | Doekmaat: 42 cm. x 60 cm. | Titel: "boerderijgezicht" | Gedateerd 1894 | Verkocht!

Rip, Willem Cornelis (1856-1922)

 

Beschrijving:

Een prachtig boerderijgezicht ( olieverf op doek ) van de Nederlandse kunstenaar Willem Cornelis Rip (1856-1922). Haagse School. Met een prachtige vergulde lijst. Gesigneerd links onder en verso en gedateerd 1894. Titel: "boerderij in Reek". De afmetingen met lijst: 66 cm. x 84 cm. Doekmaat: 42 cm. x 60 cm. Conditie kunstwerk: goed. De lijst heeft enkele gebruikssporen. Het kunstwerk is te bezichtigen in onze kunsthandel en wordt geleverd met een echtheidscertificaat en taxatierapport.

 

Biografie: 

Willem Cornelis Rip (Rotterdam21 februari 1856 - Den Haag20 februari 1922) was een Nederlandse kunstschilder.

Rip was lithograaf bij de firma Zijdeman en Musly. Hij studeerde aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten in de avonduren. Aan het eind van het eerste jaar ontving hij een prijs. Bij zijn afstuderen werd hem de hoogste onderscheiding toegekend. Vervolgens deed hij een studie in het Museum Boijmans om werk van de grote romantische schilder B.C. Koekoek te bestuderen. Hij was ook zo veel mogelijk buiten om de natuur te gaan schetsen. Willem Rip was een getrouwe volgeling van de beginselen van de Haagse School. Rip was lid van de Pulchri Studio te Den Haag.

Willem Rip

In 1873 behaalde hij een eerste zilveren medaille op een tentoonstelling in Rotterdam. Kort daarop kreeg hij een koninklijke subsidie toegekend, die hem in staat stelde een studiereis naar München te maken. Hij studeerde bij Karl Theodor Piloty.

In 1888 trouwde Willem Rip met Johanna Jacomina Mooijman en vestigde zich in Den Haag. Mesdag en Jozef Israëls werden al snel regelmatige bezoekers aan zijn atelier aan de Laan van Meerdervoort. Vooral Israëls had veel waardering voor Rips werk. Rips voorkeur ging uit naar landschappen met veel water en mooie luchten erboven.

Rip heeft een indrukwekkende lijst van bekroningen op zijn naam staan. Ook de koninklijke familie kocht verscheidene werken van Rip aan. Twee Rips uit het Gemeentemuseum Den Haag zijn in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers meegenomen. Een daarvan is nooit meer teruggevonden. Veel van zijn werk werd verkocht in Amerika, waar de Nederlandse schilderkunst zich verheugde in een grote populariteit. In Londen werd een speciale tentoonstelling aan hem gewijd, waarbij 32 van de 50 werken werden verkocht. Volgens deskundigen deden zijn aquarellen niet onder voor die vanJacob en Willem MarisWeissenbruch en Gabriel. Hij heeft lessen ontvangen van Willem Roelofs.

Litho's, tekeningen, schilderijen en aquarellen; vooral landschappen, polders met vaarten en meertjes, en stadsranden met molens namen een speciale plaats in; hij wordt beschouwd als een begaafd aquarellist, het werk is impressionistisch. Zijn kracht ligt in zijn ruimtegevoel en in zijn luchten met een zon die door het wolkendek heen breekt. Soms schilderde hij duinlandschappen in de buurt van Bloemendaal. Rip wilde zich niet beperken tot het schilderen van slechts één streek of één type landschap, hoe mooi dit ook kon zijn. Hij vond dat de indrukken van een schilder altijd fris moesten zijn en dat een kunstenaar zichzelf voortdurend moest vernieuwen door op zoek te gaan naar nieuwe verrassende stukjes natuur. Rip blonk dan ook vooral uit als aquarellist; in dit vluchtige medium kon hij het snelst en meest trefzeker, met eenvoudige middelen, zijn indrukken tot expressie brengen. Hij exposeerde onder meer in Amsterdam, Den Haag, Groningen. Werk van hem hangt in het Gemeentemuseum Den Haag en het Frans Hals Museum in Haarlem en in Amsterdam.

 

Waarom kunst kopen bij Kunsthandel Martins!

 • Kunsthandel Martins combineert de voordelen van online kopen ( 24/7 bereikbaarheid, snelle levering, lagere prijzen en gemak) met het aanbod en de service van een echte Kunsthandel ( kwalitatieve kunstwerken van erkende kunstenaars, expertise en ervaring, advies en hulp bij bemiddeling en/of koop en mogelijkheid tot bezichtiging);
 • Bij alle schilderijen krijgt u een echtheidscertificaat en (gratis) taxatierapport;
 • Te allen tijde zal Kunsthandel Martins u integer en kundig adviseren;
 • Kunsthandel Martins heeft een unieke omruilgarantie! Schilderijen kunnen binnen 6 maanden omgeruild worden;
 • Kunsthandel Martins heeft een uniek spaarsysteem voor de aanschaf van schilderkunst;
 • 100% garantie op de echtheid (authenticiteit) van aangekochte kunstwerken;
 • Bij aankopen vanaf 495,= euro heeft u recht op een gratis kunstboek;
 • Termijnbetaling is mogelijk;
 • Biedingen zijn welkom:
 • Gratis verzending.

 

Trefwoorden:

Kunst online kopen, bereikbaarheid, snelle levering, lagere prijzen, gemak, kwalitatieve kunstwerken, erkende kunstenaars, expertise, ervaring, advies en hulp, bezichtiging, echtheidscertificaat, gratis taxatierapport, integer en kundig, omruilgarantie, uniek spaarsysteem, 100% garantie op echtheid (authenticiteit), gratis kunstboek, termijnbetaling mogelijk, gratis verzending.

Rip, Willem Cornelis (1856-1922)

€ 0,00

 • 15 kg
 • Uitverkocht