kunsthandel martins

figuratieve schilderkunst

anno 2018


Abraham Hulk (1813-1897)

te_koop_aangeboden_een_marine_schilderij_van_de_nederlandse_kunstschilder_abraham_hulk_1813-1897
Abraham Hulk (1813-1897) | Hollandse Romantiek 19de eeuw | Olieverf op paneel | Paneelmaat: 38,5 cm. x 54 cm. | Marinegezicht | "Zeilboten op zee" | Taxatiewaarde: 7.000,= euro | Onze prijs: 6.250,= euro | Met RKD verklaring en certificaat

Hulk, Abraham (1813-1897)

 

Beschrijving:

Een schitterend kunstwerk te koop ( "zeilboten op zee" , olieverf op paneel ) van de Nederlandse kunstschilder Abraham Hulk I (1813-1897). Met authentieke lijst. Te dateren medio 19e eeuw. Met een RKD verklaring inzake de echtheid van het kunstwerk.  De afmetingen met lijst: 56 cm. x 72 cm. De paneelmaat is: 38,5 cm. x 54 cm. De conditie van het kunstwerk is gezien de leeftijd goed. De authentieke lijst heeft lichte gebruikssporen. Het werk is te bezichtigen in onze kunsthandel en wordt geleverd met een echtheidscertificaat en taxatierapport.

 

Biografie:

Abraham Hulk sr. (Londen, 1 mei 1813  Zevenaar, 23 maart 1897) was een Nederlandse kunstschilder, tekenaar en lithograafDe in 1813 in Engeland geboren Hulk, zoon van de koopman Hendrik Hulk en van Mary Burroughs, verhuisde met zijn ouderlijk gezin naar Nederland. Zijn vader was tijdens de Napoleontische overheersing uitgeweken naar Engeland. Hier had hij gewerkt als koopmansbediende en was later zelfstandig koopman in textiel geworden. Na het vertrek van de Fransen uit Nederland keerde hij terug met een schip volgeladen met Engels laken wat door de gegoede families direct werd opgekocht. Rijk geworden door deze handel kon hij zich met zijn gezin, waaronder Abraham, in een groot pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal vestigen. In Londen waren er al zes kinderen geboren, in Amsterdam zouden er nog zeven volgen. Hulk kon door het fortuin van zijn vader de opleiding volgen die hij verkoos. Hij werd als schilder opgeleid aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hij kreeg schilderlessen van Jean August Daiwaille, portretschilder en tweede directeur van de rijksacademie. Na zijn studie begon hij als portretschilder en vestigde zich aanvankelijk in Londen. In 1833 besloot hij zijn geluk te beproeven in Amerika en boekte een reis op een tweemaster naar Boston. Hier raakte hij onder bekoring van het prachtige natuurschoon in de omgeving met bossen en eilandjes die hij ook schilderde. Vanuit Boston reisde hij door naar New York en Albany in de hoop op meer opdrachten. Toen dit daar ook niet echt wilde lukken keerde hij terug naar Boston waar hij zich uit arren moede als scheepsschilder verhuurde voor een dollar per dag. Tot slot ging hij terug naar Manchester en keerde vandaar terug naar Nederland.

Hulk bleef tot 1870 in Nederland wonen waar hij zich specialiseerde in het schilderen van landschappen en zeegezichten. Zijn schilderstijl is romantisch en verwant aan die van J. C. Schotel en Louis Meijer. In zijn schilderijen gaf hij een sfeerbeeld van schepen op zee in diverse weersomstandigheden. Hierbij had hij een voorkeur voor zeegezichten bij rustig weer en in zonsopgang of bij maanlicht of schemering. Hij was onder meer werkzaam in Amsterdam, Enkhuizen, Haarlem, Nijkerk en in Oosterbeek. In Enkhuizen schilderde hij ook zeegezichten vanaf het landperspectief met daarop vissers die hun werkzaamheden uitvoeren aan de kant van hun schepen. In Oosterbeek ontmoette hij Hendrik Willem Mesdag. Werk van Hulk werd in meerdere plaatsen in Nederland tentoongesteld, onder meer in Amsterdam, Den Haag, Groningen, Rotterdam en Utrecht. In 1861 werd hij benoemd tot erelid van de Academie van Sint-Petersburg. In 1870 besloot hij terug te keren naar zijn geboorteland Engeland. Hij overleed in 1897 in Zevenaar op 83-jarige leeftijd.Hulk leerde het schildersvak aan zijn broer Johannes Frederik en aan drie van zijn in totaal vier zonen Hendrik, Willem Frederik en Abraham. De laatste zou net als zijn vader grote delen van zijn leven in Engeland doorbrengen en werd daar bekend als landschapsschilder. Daarnaast was Hulk leraar van de schilder Adrianus David Hilleveld. Ook zijn neef John Frederik Hulk (1855-1913) was schilder. Deze schilderde onder meer riviergezichten met watervogels en de Engelse vossenjacht met honden. Werk van Hulk bevindt zich onder meer in de collecties van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, het Amsterdams Museum, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Teylers Museum in Haarlem en in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Ook buiten Nederland zijn werken van hem opgenomen in museale collecties. In het rijksprentenkabinet in Amsterdam bevindt zich een zelfportret van Hulk.  

 

Herkomst kunstwerk:

Private collectie in Zwitserland

 

Waarom kunst kopen bij Kunsthandel Martins!

 • Kunsthandel Martins combineert de voordelen van online kopen ( 24/7 bereikbaarheid, snelle levering, lagere prijzen en gemak) met het aanbod en de service van een echte Kunsthandel ( kwalitatieve kunstwerken van erkende kunstenaars, expertise en ervaring, advies en hulp bij bemiddeling en/of koop en mogelijkheid tot bezichtiging);
 • Bij alle schilderijen krijgt u een echtheidscertificaat en (gratis) taxatierapport;
 • Te allen tijde zal Kunsthandel Martins u integer en kundig adviseren;
 • Kunsthandel Martins heeft een unieke omruilgarantie! Schilderijen kunnen binnen 6 maanden omgeruild worden;
 • Kunsthandel Martins heeft een uniek spaarsysteem voor de aanschaf van schilderkunst;
 • 100% garantie op de echtheid (authenticiteit) van aangekochte kunstwerken;
 • Bij aankopen vanaf 495,= euro heeft u recht op een gratis kunstboek;
 • Termijnbetaling is mogelijk;
 • Gratis verzending.

 

Trefwoorden:

 Kunst online kopen, bereikbaarheid, snelle levering, lagere prijzen, gemak, kwalitatieve kunstwerken, erkende kunstenaars, expertise, ervaring, advies en hulp, bezichtiging, echtheidscertificaat, gratis taxatierapport, integer en kundig, omruilgarantie, uniek spaarsysteem, 100% garantie op echtheid (authenticiteit), gratis kunstboek, termijnbetaling mogelijk, gratis verzending.

Hulk, Abraham I (1813-1897)
€ 7.000,00

€ 6.250,00

 • 8 kg
 • Beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1