kunsthandel martins

figuratieve schilderkunst

anno 2018


johannes josephus garjeanne (1860-1930)

te_koop_aangeboden_een_kunstwerk_van_de_nederlandse_kunstschilder_johannes_josephus_garjeanne_1860-1930_impressionist
Johannes Josephus Garjeanne (1860-1930) | Impressionist | 19e eeuw | Gemengde techniek | "Landschap met herder en schapen" | Beeldmaat: 40 cm. x 32 cm. | Taxatiewaarde: 475,= euro | Met echtheidscertificaat en taxatierapport

gereserveerd!


Garjeanne, Johannes Josephus (1860-1930)

 

Beschrijving:

Een prachtig impressionistisch kunstwerk te koop ( "landschap met herder en schapen", gemengde techniek op papier ) van de Nederlandse kunstschilder en tekendocent Johannes Josephus Garjeanne ( Delft 1860-1930 Hilversum). Met lijst. Gesigneerd rechts onder. De beeldmaat is: 40 cm. x 32 cm. De conditie van het kunstwerk is goed. Het werk is te bezichtigen in onze kunsthandel en wordt geleverd met een echtheidscertificaat en taxatierapport.

 

Biografie:

Johannes Josephus Garjeanne werd geboren te Delft. Hij woonde en werkte in Delft, Den Haag, Venlo en Hilversum. Hij was leerling aan de Academie van Den Haagen de TH Delft. Hoewel hij ook werkte met olieverf was hij beter bekend als aquarellist. De in Delft geboren Johannes Josephus (Jan) Garjeanne is een beetje in de vergetelheid geraakt. Jammer, want hij heeft prachtig werk gemaakt, dat tijdens zijn leven veel aandacht en waardering krijgt. Ondanks het feit, dat hij tientallen jaren als tekendocent zijn kost verdient en dus geen fulltime kunstenaar is, is zijn werk op prestigieuze plekken tentoongesteld. De kunstenaarsencyclopedie van Pieter Scheen meldt dat Garjeanne opgeleid is aan de Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag en aan de Technische Hogeschool te Delft. Hij kiest voor het onderwijs en begint op 23-jarige leeftijd als 'leeraar in het handteekenen aan de inrigtingen van M.O.' te Vlissingen. Daarna is hij 35 jaar (tot 1924) tekendocent aan de Rijks HBS te Venlo. Dat lijkt echter allerminst een belemmering voor zijn carrière als kunstenaar. Hij is zeer productief, schildert, aquarelleert en tekent landschappen (bijvoorbeeld rond Volendam), zee- en riviergezichten (waaronder Zeeuwse kusten) en stadsgezichten (zoals van Delft en Venlo). Garjeanne sluit zich aan bij verschillende kunstenaarsverenigingen en heeft tentoonstellingen door heel Nederland (o.a. in het Frans Hals Museum in Haarlem) en ook in Duitsland (bijvoorbeeld in het Glaspaleis te München in 1902). In 1891 wordt zijn werk in Rotterdam geëxposeerd en in 1890 en 1896 in Maastricht. Ook is het te zien tijdens de voorjaarstentoonstellingen van Arti et Amicitia in 1892, 1899 en 1903. De krant Het Vaderland maakt in 1920 speciaal melding van de verkoop van een aquarel van hem getiteld 'Hut op de heide' en drie jaar later vermeldt NRC dat zijn schilderij 'Martinuskerk' is opgenomen in het 'Album aan de koningin in acht delen gebonden, waarvan 217 speciaal voor dit doel door Nederlandse kunstenaars vervaardigde afbeeldingen'. De laatste zes jaar van zijn leven woont en werkt Garjeanne in Hilversum. Dan exposeert hij eveneens met de leden van de Vereeniging Laren-Blaricum, zo meldt NRC in 1929.

 

Biedingen zijn welkom:

Kunsthandel Martins anno 2018 is een modern bedrijf en is derhalve ontvankelijk voor serieuze biedingen op onze kunstwerken. Met het biedformulier (zie informatie kolom) kunt u vrijblijvend een serieus bod uitbrengen op een door u geselecteerd kunstwerk. Wij zullen uw bod dan serieus overwegen. Uw bod wordt pas definitief na uw akkoordverklaring op ons acceptatie-voorstel. U krijgt bij het uitbrengen van een vrijblijvend bod altijd (binnen 24 uur) antwoord.

 

Garjeanne, Johannes Josephus (1860-1930)

€ 475,00

  • 3 kg
  • Beschikbaar
  • Levertijd: 3-5 dagen1