kunsthandel martins

figuratieve schilderkunst

anno 2018


anton mauve (1838-1888)

te_koop_aangeboden_een_kunstwerk_van_de_kunstschilder_anton_mauve_1838-1888_haagse_school
Anton Mauve (1838-1888) | Haagse School - Larense School | Houtskooltekening gehoogd met wit | Beeldmaat: 16 cm. x 24,5 cm. | "Landschap met houten bruggetje" | Taxatiewaarde: 1.150,= euro | Met echtheidscertificaat en taxatierapport

doe nu online een vrijblijvend bod!


Mauve, Anton (1838-1888)

 

Beschrijving:

Een schitterend (top) kunstwerk te koop ( "landschap met houten bruggetje" , houtskooltekening gehoogd met wit ) van de Nederlandse kunstenaar Anton Mauve (1838-1888). 1e Generatie Haagse School. Met een prachtige goudkleurige lijst. Gesigneerd rechts onder.  Afmetingen met lijst: 36 cm. x 44 cm. De beeldmaat is: 16 cm.  x 24,5 cm. Conditie kunstwerk: heel goed. Het werk is te bezichtigen in onze kunsthandel en wordt geleverd met een echtheidscertificaat e taxatierapport.

 

Biografie:

Anthonij (Anton) Mauve (Zaandam18 september 1838 – Arnhem5 februari 1888) was een Nederlands kunstschilder en graficus. Mauve werd in 1838 in Zaandam geboren als zoon van de doopsgezinde predikant Willem Carel Mauve (1803-1869) en Elisabeth Margaretha Hirschig (1805-1876), een nicht van Antonius Hirschig, de grootvader van Anton Hirschig, die de laatste dagen van Vincent van Gogh deelde. Een jaar na zijn geboorte in Zaandam verhuisde het ouderlijk gezin naar Haarlem. Daar groeide hij op en ontstond ook de wens om kunstschilder te worden. Van zijn vader kreeg hij toestemming om een opleiding tot kunstenaar te volgen, mits hij de akte voor het geven van tekenonderwijs zou behalen. De reden hiervoor was dat dat maatschappelijke zekerheid gaf. In de periode van 1854 tot 1857 heeft hij als leerling geschilderd in het atelier van Pieter Frederik van Os. Vervolgens is hij ook nog in 1858 enkele maanden in de leer geweest bij Wouterus Verschuur. In zijn verdere ontwikkeling heeft hij ook nog samengewerkt met: Paul GabriëlMarinus Heijl en J.J. Doffegnies. In die periode schilderde hij in de trant van de Haagse School. Mauve was medeoprichter van de Hollandsche Teekenmaatschappij en lid van Kunst Zij Ons Doel uit Haarlem. Anton Mauve trouwde met de achttien jaar jongere Ariëtte Sophia Jeannette (Jet) Carbentus (1856-1894), een nicht van Vincent van Gogh. Vincent ging eind 1881 op 28-jarige leeftijd voor ongeveer drie weken bij zijn aangetrouwde neef in diens Haagse atelier werken. Via hem kwam Vincent in contact met het werk van onder anderen Jaap en Matthijs MarisJ.H. WeissenbruchH.W. Mesdag,G.H. Breitner en Jozef Israëls. Mauve gaf Vincent schilderles. Zijn invloed op Vincent was groter dan doorgaans wordt aangenomen. Thema’s als spitters, aardappeleters en houtverkopers nam hij van Mauve over. Door zijn relatie met Sien Hoornik kwam Vincent in conflict met Mauve. Toen Anton Mauve in 1888 plotseling te Arnhem overleed, droeg Vincent in Arles zijn Souvenir de Mauve, roze bloeiende perzikbomen, aan hem op. Zijn meest productieve jaren bracht Mauve door in Laren NH, waar hij één van de oprichters was van de Larense School. Veel van zijn schilderijen heeft hij in de omgeving van Laren geschilderd. Door veel toeristen en kunstkenners werd het Gooi ook wel 'Het land van Mauve' genoemd. Tot in Amerika was de streek onder deze naam bekend. In 1887 won Mauve een gouden medaille op de Parijse salon met zijn doek De terugkeer van de kudde.

 

Biedingen zijn welkom:

Kunsthandel Martins anno 2018 is een modern bedrijf en is derhalve ontvankelijk voor serieuze biedingen op onze kunstwerken. Met het biedformulier (zie informatie) kunt u vrijblijvend een bod uitbrengen op een door u geselecteerd kunstwerk. Wij zullen uw bod dan serieus overwegen. Uw bod wordt pas definitief na uw akkoordverklaring op ons acceptatie-voorstel. U krijgt bij het uitbrengen van een vrijblijvend serieus bod altijd (binnen 24 uur) antwoord.

 

Anton Mauve
Anton Mauve
Mauve, Anton (1838-1888)

€ 1.150,00

  • 5 kg
  • Beschikbaar
  • Levertijd: 3-5 dagen1